Amikor gépkocsit vásárol egy cég vagy egy magánszemély, nagyon alaposan megnézegeti, hogy mennyire felel meg annak a feladatnak, amire majd használni fogják. Ez teljesen természetes, hiszen egy ilyen jármű több millió forintba kerül, és a befektetést rövid időn belül vissza szeretné kapni a vásárló. A haszonjárművek esetében sokat számít, hogy milyen biztonsági eszközöket kap hozzá a vásárló, van-e beszerelve csomagrögzítő háló, kap-e hozzá gyári beszerelésű rögzítő elemeket.

A haszonjárműveket általában kisebb cégek vagy családi vállalkozások vásárolják, hogy olcsóbban tudják megoldani az üzletvitelhez szükséges anyagbeszerzést, személyszállítást. Az áruszállítás nem egyszerű feladat, aki foglalkozik vele, sok mindent tudnia kell a helyes rakodásról, rögzítésről. Nem elégséges, hogy a szállítást végző jármű kiválóan fel legyen szerelve, a csomagrögzítő háló teljesen felesleges, ha nem szakszerűen van rögzítve. A kisebb cégeknél és főleg a magánszemélyeknél nem fordítanak hangsúlyt a szállítást végző sofőr megfelelő oktatására.

Pedig ezeket a helyes praktikákat nem munka közben kell elsajátítani és a hibákból tanulni, hanem még a szállítás megkezdése előtt el kell sajátítani a helyes rakodási és rögzítési technikákat. Ez is egy mesterség, és aki szakszerűen akarja űzni, mindennap az utakat járni, a saját és a környezete biztonsága érdekében fontos, hogy jó felkészítést kapjon. A hivatalosan közúti szállítást végző cégeknél csak olyan sofőrök végezhetnek ilyen irányú szolgáltatást, akiknek ehhez megfelelő vizsgafokozatuk van, az áru ki- és berakodására, biztonságos rögzítésére.

Ők tudják, hogyan lehet helyesen lekötni az árut a csomagrögzítő háló segítségével. Elméletileg mindenki, aki gyakran szállít árut haszonjárművel, ilyen szakvizsgával kellene rendelkezzen. Nem csak a csomagrögzítő háló hiánya okozhat nagy veszélyt ilyen esetben, hanem a rakodó tudatlansága is, hiszen a helytelenül elhelyezett rakomány könnyen felborulhat, és jelentős kárt okozhat. Ne hagyja a véletlenre, tegyen meg mindent a biztonságos szállítás érdekében.

Print Friendly, PDF & Email