A pajzsmirigy hormonjai szinte minden szervre hatással vannak, így ha nem megfelelő mennyiségben vannak jelen, igen sokféle tünet jelentkezhet, amelyek alapján nehéz beazonosítani az eredeti problémát, hiszen külön-külön számos más betegségre is utalhatnak. A pajzsmirigy alulműködés tünetei eltérőek lehetnek, a probléma súlyosságától függően is, ezért fontos, hogy szakértőre bízza a végső diagnózist.

Ugyanakkor lényeges, hogy mindenki tisztában legyen a pajzsmirigy alulműködés jeleivel, hiszen elsősorban mi vagyunk azok, akik felfigyelhetnek a bekövetkező változásokra. Amennyiben huzamosabb ideig izomgyengeséget, fáradtságot, rossz közérzetet tapasztal, amit száraz bőr, hideg végtagok, a testszőrzet megritkulása, néha kopaszodás, a memória romlása, csökkent libidó, székrekedés, rossz étvágy és a súlynövekedés is kísér, akkor az már alapos ok a betegség feltételezésére.

Sőt, ha nem az összes, de néhány ezek közül már megfigyelhető, akkor is érdemes orvoshoz fordulni, mert a pajzsmirigy alulműködés tünetei nem egyszerre alakulnak ki és esetenként teljesen más sorrendben jelentkezhetnek. Egy alapos kivizsgálás sohasem árt, így inkább legyen vaklárma, minthogy a pajzsmirigy alulműködést hagyjuk súlyosbodni.

Az időben észlelt pajzsmirigy betegség, legyen szó a hormonok túlzott vagy alacsony számú jelenlétéről, könnyen kezelhető, az esetek többségében teljesen tünetmentessé tehető, így nem szabad figyelmen kívül hagyni semmilyen panaszt. A peakshop.hu weboldalon részletesen is olvashat a témáról, illetve a pajzsmirigy alulműködés és életmódváltás kapcsolatáról is informálódhat.

Print Friendly, PDF & Email