Amikor valami összeszerelésre kerül, azt általában csavarok fogják össze. Ez nagyszerű megoldás, hiszen így bármikor szétszedhetjük, majd újra összerakhatjuk az adott dolgot. Egy kerékcsere is könnyedén megoldható a csavaroknak hála. Azonban hajtókar hiányában nem sokra mennénk, hiszen csak ezzel fejthetünk ki akkora erőt, hogy kicsavarhassunk még egy beszorult csavart is. Sajnos gyakran meg szokott történni, hogy akármennyire erőlködünk, a megfelelő szerszám nélkül nem érünk semmit. Ilyenkor kárt szoktunk tenni a csavarban.

Hogyha a szakszerűtlen hozzáállás miatt megszalad a csavar fején a kulcs, akkor szinte lehetetlen lesz kicsavarni. A hajtókar nagyban megkönnyíti a dolgunkat. Egyszerűen használható és egy mozdulattal irányt válthatunk, attól függően, hogy szorítani, vagy lazítani akarunk. Rengeteg kivitelezés létezik, de mindegyik ugyanazon a racsnis alapelven működik. A szerszamkell.hu széles választékát kínálja a különböző méretű és fogazatú hajtókaroknak. Általában 48 foggal vannak ellátva a hajtókarok, de amikor az adott feladat nagyobb precizitást igényel, akkor jobban fogunk járni egy 72 fogas modellel. Minél hosszabb a szerszám markolata, annál nagyobb erő kifejtésére leszünk képesek.

Dugókulcs fejekkel együtt használatosak, amik nagyon sokoldalúvá teszik ezt az eszközt, hiszen így szinte minden csavarhoz illeszkedni fog. Kényelmes kézben tartani és akkor sem fogja törni a markunkat, hogyha nagy erőkifejtésre lesz szükségünk. A dugókulcsokat használhatjuk hatlapfejű csavarhoz, vagy spline-hoz, esetleg torxhoz is. Mindig olyan márkáktól kell vásárolni, amelyek megbízható termékeket kínálnak. Inkább szánjunk rá valamivel több pénzt, minthogy a legnagyobb szükségben hagyjon cserben ez az egyszerű, ám nélkülözhetetlen szerszám! Amikor nagyobb erőkifejtésre van szükségünk, akkor egy gyenge hajtókar esetén tönkremehet a racsni szerkezet.

De ez nem fordulhat elő a Yato King, Genius, BGS termékeivel. Az autószerelés mellett még nagyon sok mindenre használhatjuk a hajtókart, még akkor is, hogyha csak a ház körül szeretnénk tevékenykedni, hiszen sokszor találkozni olyan esettel, amikor a kézi erő nem elegendő. A nehezen hozzáférhető helyeken található csavarokat az állítható fejű hajtókarral fogjuk tudni a legkönnyebben elérni. Olyan fejlett mechanikával rendelkeznek egyes modellek, hogy némelyhez javítókészletet is lehet kapni, hogyha esetleg meghibásodna. Természetesen csak akkor éri meg házilag javítani, ha már nincs garancia alatt a termék, mert különben elveszíthetjük a jótállást.

Print Friendly, PDF & Email