Bonyolult lehet a robotporszívók útvonal választása, van amelyik szisztematikusan takarít, feltérképezve a szobát és a van olyan, amelyik látszólag véletlenszerűen bolyong. Az iRobot Roomba robotporszívó ezen utóbbiak csoportjába tartozik, de tulajdonképpen csak látszólagos ez a véletlenszerű irányválasztás.

Az, hogy milyen szöggel fordul el mielőtt folytatná az útját egy iRobot Roomba robotporszívó, az függ az ütközés irányától, az előző akadály óta megtett távtól, a szenzorok jeleitől. Az ütközések között megtett távolságokból megbecsüli a terület nagyságát és egy kisebb helyiségben nem fog hosszú ideig bolyongani.

Bár az akadályokat ütközéssel megérinti, de ez nem jelenti azt, hogy nekirohan teljes lendülettel mindennek, mint egy faltörő kos. Infravörös távérzékelők időben jelzik, ha közelít valamihez és ekkor lelassul a készülék, de bemegy takarítani a földig érő függönyök mögé is, nem mint a lézeres vagy ultrahangos távmérővel navigáló robotok.

Zajkibocsátás szempontjából a középmezőnybe sorolható, a becsukott ajtó mögött már mondhatni csendben teszi a dolgát egy iRobot Roomba robotporszívó. Az időzítés mindenegyes napra külön programozást tesz lehetővé és akár ki is hagyhatóak egyes napok. A robotporszívók által végzett munka minősége mellett az is lényeges, hogy utána mennyit kell a készüléket takarítani.

A kefés hengerről elég nehéz leszedegetni a feltekert hajszálakat, de a gumihengernél csak a végénél gyűl össze valamennyi, ami könnyen eltávolítható. Az iRobot Roomba robotporszívó portartályának ürítése a lefelé nyíló ajtón át lehetséges, de eltart egy kis ideig, amíg a szűrő felülete is megtisztul.

A legújabb modelleknél már a Wi-Fi modul is helyet kap a robotban, így az iRobot Roomba robotporszívó 980-as típusa már telefonról, számítógépről is vezérelhető. Megadható, hogy többször végigmenjen a padlón, hogy a szőnyegen növelje meg a szívóerőt, esetleg a szegletek mentén takarítson csak. A kétirányú adatforgalomnak köszönhetően, a takarítás alakulási távolról is elindítható, ellenőrizhető.

Print Friendly, PDF & Email