Bizonyos körülmérnek között komoly problémát jelent, hogy pontosan mivel fűtsük a lakást, hogy télen elég meleg legyen. Ezt nagyban befolyásolja a vidék is, ahol élünk. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy valamelyik energiahordozóból kimondottan sok van a közelünkben és azt olcsón beszerezhetjük, akkor élvezzük ki a lehetőséget! A legtöbben viszont sokat kell számolgassanak, mire végre eldöntik, a lengyel szén vagy valami más mellett maradnak.

Hatalmas fellendülésnek örvendenek a különféle brikettek, amiket fából, mezőgazdasági hulladékból vagy szénből készítenek. Tény és való, hogy nem árt a vegyes tüzelésű kazánba valami olyat is tenni, mint a lengyel szén, ami jelentősen megdobja a fűtőértért. A begyújtást és megfelelő parázs előkészítését végezzük el valamilyen fajtájú fával, majd ezt követheti a nehezebben lángra kapó lengyel szén, ami viszont igen hosszú időn át tartja a meleget.

Okosan kalkuláljuk ki az optimális arányt, majd jöhet a beszerzés feladatköre! Jobb nem elaprózni a dolgokat és ha adott elég hely, akkor bizony egyszerre nagyobb mennyiséget rendelni. Ha a szenet nézzük, a lignit ár jóval elmarad a barna és fekete változatoktól, ami azért van, mert jelentősen kisebb a kalóriaértéke. Körülbelül a jól kiszáradt fákéval vetekszik. Mivel olcsóbban elérhető, ezért sokan választják. A jól szellőző kazánokban, amelyik kimondottan erre lettek tervezve, de a cserépkályhában és a kandallóban is gyorsan elég.

Természetesen, mint minden, úgy a lignit ár is időközönként változhat. Megéri nyomon követni a trendet és akkor bespájzolni belőle, amikor a leginkább alacsonyan van. Amíg található belőle elég a raktárban, biztosan nem fogunk fázni bármilyen hideg tél törjön is ránk. Az interneten könnyedén utánajárhatunk, hogy hol a legalacsonyabb a lignit ár és így nem jelent gondot a költséghatékony beszerzés. A kibányászása ennek a típusnak a legkönnyebb, mert ez helyezkedik el legfelül a rétegek hosszú sorában. Tehát a legtöbb is ebből a fajtából áll a rendelkezésre, ami meghatározó a lignit ár szempontjából.

Print Friendly, PDF & Email