Egy modernebb lakásban már nem mondható furcsaságnak, ha a nappali asztalán 5 darab távirányító hever. A set top box távirányító mellett megtalálható a tévé, DVD-lejátszó, a hangrendszer és még a légkondi vezérlő eszköze is. Egy idő után pedig a tulajdonosnak több percre van szüksége ahhoz, hogy a tévét be tudja kapcsolni, ugyanis rengeteg idő telik el azzal, hogy megtalálja a jó kütyüt. Ezért is vágynak sokan arra, hogy például a set top box távirányító és a fent említett eszközök helyett megvegyék azt, amelyikkel mindent egyszerre lehet kezelni.

Azért fontolgatják sokan ezt a lehetőséget, mert kényelmi szempontból is jelentős problémát jelent a sok kellék, ugyanis a távirányítás lényege pontosan a gyorsaságban rejlik, abban, hogy az ember különösebb erőfeszítés nélkül képes elvégezni bizonyos feladatokat. Tehát nem kell felálljon, vacakoljon a keresgéléssel és idegeskedjen a használat során.

Nyilván ez lehetetlennek bizonyul, főleg, ha az asztal úgy néz ki, mint egy korszerű űrhajó irányítópultja, telis-tele okos tartozékokkal. Szerencsére a set top box távirányító és más eszköz gondjára az univerzális fajta jelenti a tökéletes megoldást. A távirányítók általában ugyanazt az infravörös technológiát használják az eszközök vezérléséhez.

Az interferencia pedig azért nem jelent problémát, mert a különböző tárgyak mind eltérő kódolást alkalmaznak, így egyféle távirányító specifikusan egyféle eszköz vezérlését képes ellátni. Az univerzális modellek azonban jóval fejlettebb kellékek, amelyek képesek arra, hogy emulálják, úgymond leutánozzák a többi távirányító kódolását. Akit pedig nem nyűgözött le az univerzális, dönthet a sima, megszokott set top box távirányító mellett.

Print Friendly, PDF & Email