Az akácméz igazi hungarikum

Az akácméz igazi hungarikum

Amerikából sok növényt kaptunk, amelyek mára hazánkban is őshonossá váltak. Az egyik ilyen a közkedvelt akác, ami a finom akácméz alapját adja. Eleinte teljesen más célból telepítették, ugyanis a futóhomokot akarták vele megkötni.

Szerencsére az akácfa megszerette a magyar földet és ma már szinte az ország bármelyik részében láthatjuk, ez pedig a mézgyártásban is meglátszik. Érdekesség, hogy Európában az akácerdők 60% nálunk található, tehát joggal vagyunk büszkék rá. A fa különlegessége, hogy könnyen megnő, nincs szüksége speciális kezelésre, miközben fehér fürtös virágaiért szó szerint odáig vannak a rovarok. Ha május első heteiben sétálni indulunk, akkor személyesen is megtapasztalhatjuk a méhek dolgos munkáját, utána pedig megkóstolhatjuk az akácmézet.

Amennyiben valódi minőségre vágyunk, érdemes terjesztőktől vásárolni. A bolti minőség a legtöbb esetben kifogásolható és árban sem szokott túl nagy különbség lenni. Ráadásul az akácméz hosszú ideig aranyszínű folyadék marad, nehezen kristályosodik.

Author Image
admin