Évezredes nemzeti skót whisky

Évezredes nemzeti skót whisky

Úgy tartják, hogy a whisky készítés Skóciában, az európai kolostorokból elterjedt borkészítési módszerekkel kezdődött. A skót whisky története egészen a 11. századig nyúlik vissza és a nemzeti identitásuk fontos részét képezi. Ahogy maga az ital, úgy a skót whisky készítésének története is lenyűgöző, összetett.

Mivel a szerzetesek nem jutottak szőlőhöz, helyette gabonából készült cefrét használtak a népszerű szeszesital korai formájának előállításához. Skócia 109 lepárlója őrzi azokat a titkokat és ősi hagyományokat, amelyek világszerte híressé tették ezt a nedűt. Ahhoz, hogy hivatalosan skót whisky néven említhessük, Skóciában kell előállítani és legalább 3 évig tölgyfahordóban érlelni.

Az egész folyamat nem más, mint egy művészeti forma; 4 összetevő – víz, maláta, tőzeg és élesztő – finomodik az erjesztés és a lepárlás, majd az érlelés során. Minden lépésnek finom, de kézzelfogható hatása van az általános ízre. Bár a folyamat mindig ugyanaz, Skócia 5 régiója kulcsfontosságú különbségekkel rendelkező skót whiskyket állít elő.

Author Image
seditor